Vaniljhjärtan
Vaniljhjärtan
Gör alla hjärtansdag lite extra speciell med dessa riktigt goda vaniljhjärtan! Klassiska hjärtan med vaniljkräm eller lite nyare smak med chokladfyllning.
Ingredienser
Mördeg
- 3 dl vetemjöl
- 3/4 dl potatismjöl
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st äggula från ett stort ägg
- 150 g smör kylskåpskallt
Fyllning
- 1 st vaniljstång
- 1 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 50 g äggulor 2-3 st ägg
- 3/4 dl strösocker
- 2 msk maizena
- 20 g smör
- 50 g mjölkchoklad
Garnering
- florsocker
- kakao
- smält choklad
Instruktioner
Mördeg
-
Blanda alla de torra ingredienserna.
-
Blanda ner äggulan och smöret.
-
Blanda till allt går ihop och ställ sedan i kylen 20-30 minuter.
Fyllning
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
-
Hacka chokladen fint.
-
Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång.
-
Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och rör till en smidig blandning (får inte vara några klumpar).
-
Blanda en liten del av mjölkblandningen ner i äggvispet och häll tillbaka allt i kastrullen.
-
Låt koka i några minuter under kraftig omrörning, maizenan ska koka ur krämen.
-
När krämen har tjocknat, tag från plattan och lägg i smöret.
-
Sila över hälften, hälften i två bunkar.
-
Häll i den hackade chokladen i den ena bunken.
-
Låt stå bunkarna stå i kylen tills krämen svalnat.
Fylla hjärtana
-
Kavla ut mördegen mellan plastfolie.
-
Klä hjärtformarna med halva degen.
-
Fyll två spritspåsar med fyllningarna och spritsa i en klick i varje form.
-
Täck hjärtformarna med resten av mördegen, se till att de sitter ihop i kanten.
-
Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 12-15 min.
-
Tag ut och låt svalna helt i formen.
-
Stjälp sedan upp de försiktigt med en liten palett.
-
Pudra över florsocker eller kakao alternativt ringla över smält choklad.