Macarons
Macarons
Jag älskar det här lilla söta och spröda franska bakverket. Det är egentligen inte så svårt att göra men kräver inte bara tålamod utan också precision! Några tips på vägen: Använd hushållsvågen och väg alla ingredienser. Ha äggvitan i rumstemperatur i minst 24h i en skål med lock så vattnet från äggvitan avdunstar för en fastare maräng. Rör inte i smeten mer än nödvändigt, den ska vara trögflytande.
Ingredienser
Macarons
- 125 g mandelmjöl siktat (ca 200 g osiktat)
- 125 g florsocker
- 45+45 g äggvita (2 stora ägg)
- 1 st vaniljstång
- 125 g strösocker
- 35 g vatten
Chokladganache
- 3/4 dl vispgrädde
- 1 msk honung
- 200 g choklad mjölk eller mörk
Instruktioner
Macarons
-
Sikta mandelmjölet två gånger och väg det till 125 gram.
-
Sikta ner florsocker i mandelmjölet och rör runt ordentligt med en gaffel.
-
Rör ner 45 gram äggvita med en slickepott.
-
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem. Tillsätt eventuell färg.
-
Vispa 45 gram äggvita till en fast maräng i en rostfri bunke.
-
Koka upp socker och vatten i en liten kastrull och koka tills temperaturen når 121 grader.
-
Häll sockerlagen i en tunn stråle över marängen och vispa i cirka 10 minuter tills den blir rumsvarm.
-
Rör försiktigt ner 1/3 av den italienska marängen i mandelblandningen och blanda väl.
-
Rör ner resterande maräng och blanda till en smidig konsistens (blanda inte mer än nödvändigt).
-
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och rita tolv cirklar, cirka 5 cm i diameter, på varje bakplåtspapper. Häll smeten i en spritspåse med en slät tyll och spritsa ut den i cirklarna. Banka plåten mot köksbänken så att eventuella luftbubblor försvinner och macaronsen blir släta.
-
Sätt ugnen på 160 grader. Låt kakorna stå och torka i cirka 40 minuter, de ska inte vara klibbiga när man rör dem med fingret.
-
Grädda macaronsen i nedre delen av ugnen i 10–12 minuter. Ta ut och låt svalna helt på plåten. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret med en palett.
Chokladganache
-
Koka upp grädde och honung i en kastrull.
-
Finhacka chokladen och lägg i en skål.
-
Häll den varma grädden över chokladen och rör runt tills allt har smält.
-
Ställ i kylskåpet tills ganachen är spritsbar.
Montering
-
Fyll en spritspåse med chokladganache och spritsa på undersidan av hälften av macaronsen. Lägg på andra locket. Förvara i en lufttät burk