Saffrans-Brûlée
Saffrans-brûlée
En krämig och söt dessert. Förbered gärna bruden dagen du ska servera den, det funkar utmärkt och smakar ännu bättre!
Ingredienser
Brûlée
- 5 dl vispgrädde
- 1 pkt saffran
- 1 st vaniljstång
- 6 st äggulor från stora ägg
- 1 dl strösocker
Garnering
- strösocker
- färska bär
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 120 grader. Fyll en långpanna med vatten och ställ åt sidan så länge.
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
-
Häll grädde i en kastrull, tillsammans med saffran, vaniljstång och fröna. Koka upp och tag bort från kastrullen från plattan.
-
Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.
-
Häll ner gräddblandningen lite i taget i äggvispet under konstant omrörning. Sila av blandningen och fördela smeten i valfria portionsformar.
-
Ställ formarna i vattenbadet (vattnet ska nå upp till mitten av formarna). Grädda mitt i ugnen i 60–80 minuter tills brûléen stannar (vid 84 grader).
-
Täck formarna med plast och låt svalna helt i kylskåp, minst 4 timmar eller helst över natten.
-
Ta ut formarna ur kylskåpet och låt dem stå i rumstemperatur i 20 minuter innan servering.
-
Strö socker över varje form och bränn av med en gasbrännare. Servera med valfria färska eller rårörda bär.