Fikon- och mandelpaj

Fikon- och mandelpaj

 

Skriv ut
Fikon- och mandelpaj

Fikon- och mandelpaj

En härligt god paj med massa fikon och stömandel. Passar utmärkt till julens fika. Glöm inte att servera med vaniljglass eller lättvispad grädde!

Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 6 pers

Ingredienser

Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 125 g smör kylskåpskallt
  • 1 st ägg stort

Fyllning

  • 125 g smör rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 st ägg stora
  • 150 g sötmandel
  • 10 st fikon torkade
  • mandelspån

Servering

  • vaniljglass
  • lättvispad grädde

Instruktioner

Pajdeg

  1. Blanda vetemjöl och strösocker i en bunke.

  2. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt, ca 3-4 min.

  3. Vispa ner vaniljpulver och vispa sedan ner ett ägg i taget.

  4. Hacka mandeln och fikon i mindre bitar och blanda med blandningen.

  5. Kavla ut pajdegen och fodra en pajform, ca 24 cm i diameter.

  6. Nagga och förgrädda pajskalet i ca 10 min.

  7. Tag ut pajskalet från ugnen och häll i fyllningen. Toppa med mandelspån.

  8. Grädda i ugnen i ca 25 min tills blandningen har satt sig. Efter halva tiden kan det vara bra att hålla ett öga på pajen så att den inte blir för mörk uppe på, täck isåfall med aluminiumfolie.

  9. Tag ut, låt svalna och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg