Fikon- och mandelpaj
Fikon- och mandelpaj
En härligt god paj med massa fikon och stömandel. Passar utmärkt till julens fika. Glöm inte att servera med vaniljglass eller lättvispad grädde!
Ingredienser
Pajdeg
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 125 g smör kylskåpskallt
- 1 st ägg stort
Fyllning
- 125 g smör rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 st ägg stora
- 150 g sötmandel
- 10 st fikon torkade
- mandelspån
Servering
- vaniljglass
- lättvispad grädde
Instruktioner
Pajdeg
-
Blanda vetemjöl och strösocker i en bunke.
-
Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt, ca 3-4 min.
-
Vispa ner vaniljpulver och vispa sedan ner ett ägg i taget.
-
Hacka mandeln och fikon i mindre bitar och blanda med blandningen.
-
Kavla ut pajdegen och fodra en pajform, ca 24 cm i diameter.
-
Nagga och förgrädda pajskalet i ca 10 min.
-
Tag ut pajskalet från ugnen och häll i fyllningen. Toppa med mandelspån.
-
Grädda i ugnen i ca 25 min tills blandningen har satt sig. Efter halva tiden kan det vara bra att hålla ett öga på pajen så att den inte blir för mörk uppe på, täck isåfall med aluminiumfolie.
-
Tag ut, låt svalna och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.