Nationaldagstårta

Nationaldagstårta

Nationaldagstårta

En somrig frisk tårta perfekt för nationaldagsfirandet. Syrlig citronkräm passar perfekt ihop med blåbärskomptten och mascarponekrämen.

Tillagningstid 2 timmar
Portioner 8 pers

Ingredienser

Kardemummabotten

  • 3 st ägg stora
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma mortlad

Citronkräm

  • 1 dl citronsaft +zest, ca 1-2 citroner
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 40 g äggul ca 2 stora ägg
  • 20 g osaltat smör rumstempererat

Blåbärskompott

  • 1 st vaniljstång
  • 250 g blåbär
  • 1 dl florsocker

Mascarponekräm

  • 5 dl vispgrädde
  • 250 g Mascarpone
  • 1 dl florsocker

Instruktioner

Kardemummabotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av två 20 cm springformar.

  2.  Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke, c 3-4 min..

  3. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och mortlad kardemumma i en annan bunke och sikta sedan ner i äggblandningen. 

  4. Rör försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott (detta för att smeten ska behålla sin luftighet).

  5. Fördela smeten i de båda formarna och grädda mitt i ugnen i 20–25minuter. Kontrollera om bottnarna är klara efter 20 minuter med en provsticka, den ska vara torr när du tar upp den.

  6. Låt svalna helt i formarna eller stoppa de i frysen om du har bråttom.

Citronkräm

  1. Blanda citronsaft, citronzest, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 min.

  2. Blanda maizena och äggulor klumpfritt i en bunke. Häll ner lite av citronsockerlagen i ägg- och maizenablandningen, blanda väl och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.

  3. Koka på medelvärme under konstant omrörning till en tjock kräm.

  4. Sila ner krämen i en ren bunke och blanda ner smöret. Låt stå i kylskåp i tills den är helt kall.

Blåbärskompott

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda blåbären med strösocker och vaniljfrön i en kastrull och låt koka lätt tills blåbären är mjuka, ca 5 min. Blåbären ska inte gå sönder helt.

  2. Häll över i en djup tallrik och låt stå i kylen tills den är helt kall.

Mascarponekräm

  1. Blanda vispgrädde och mascarpone i en bunke och vispa tills det är luftigt.

  2. Blanda ner florsocker till önskad sötma. Låt stå i kylskåpet.

Montering

  1. Skär varje botten i två delar med hjälp av en taggig brödkniv så att det blir fyra bottnar totalt.

  2. Plasta en av springformarna du gräddade bottnarna i och lägg i den första tårtbottnen. Tänk på att lägga den finaste bottnen längst ner, den blir tårtans ovansida.

  3. Häll mascarponegrädden i en spritspåse och spritsa en kant längs med formens insida. Fyll med blåbärskompotten i mitten till samma höjd som mascarponegrädden. 

  4. Upprepa samma procedur och spritsa citronkrämen i mittenlagret.

  5. Upprepa samma procedur som steg 3.

  6. Lägg på den sista botten. Täck med plastfilm och ställ i frysen i 20 minuter .

  7. Vänd över tårtan på ett tårtunderlägg, bred resten av Mascarponegrädden runtom hela tårtan och dekorera efter önskemål. Garnera med färska blåbär och ev torkade ätbara blommor. 

  8. Ta ut ca 15-20 min innan servering. Njut! 

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *