Nationaldagstårta
Nationaldagstårta
En somrig frisk tårta perfekt för nationaldagsfirandet. Syrlig citronkräm passar perfekt ihop med blåbärskomptten och mascarponekrämen.
Ingredienser
Kardemummabotten
- 3 st ägg stora
- 1 dl strösocker
- 3/4 dl vetemjöl
- 3/4 dl potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk kardemumma mortlad
Citronkräm
- 1 dl citronsaft +zest, ca 1-2 citroner
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 2 msk maizena
- 40 g äggul ca 2 stora ägg
- 20 g osaltat smör rumstempererat
Blåbärskompott
- 1 st vaniljstång
- 250 g blåbär
- 1 dl florsocker
Mascarponekräm
- 5 dl vispgrädde
- 250 g Mascarpone
- 1 dl florsocker
Instruktioner
Kardemummabotten
-
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av två 20 cm springformar.
-
Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke, c 3-4 min..
-
Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och mortlad kardemumma i en annan bunke och sikta sedan ner i äggblandningen.
-
Rör försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott (detta för att smeten ska behålla sin luftighet).
-
Fördela smeten i de båda formarna och grädda mitt i ugnen i 20–25minuter. Kontrollera om bottnarna är klara efter 20 minuter med en provsticka, den ska vara torr när du tar upp den.
-
Låt svalna helt i formarna eller stoppa de i frysen om du har bråttom.
Citronkräm
-
Blanda citronsaft, citronzest, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 min.
-
Blanda maizena och äggulor klumpfritt i en bunke. Häll ner lite av citronsockerlagen i ägg- och maizenablandningen, blanda väl och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
-
Koka på medelvärme under konstant omrörning till en tjock kräm.
-
Sila ner krämen i en ren bunke och blanda ner smöret. Låt stå i kylskåp i tills den är helt kall.
Blåbärskompott
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda blåbären med strösocker och vaniljfrön i en kastrull och låt koka lätt tills blåbären är mjuka, ca 5 min. Blåbären ska inte gå sönder helt.
-
Häll över i en djup tallrik och låt stå i kylen tills den är helt kall.
Mascarponekräm
-
Blanda vispgrädde och mascarpone i en bunke och vispa tills det är luftigt.
-
Blanda ner florsocker till önskad sötma. Låt stå i kylskåpet.
Montering
-
Skär varje botten i två delar med hjälp av en taggig brödkniv så att det blir fyra bottnar totalt.
-
Plasta en av springformarna du gräddade bottnarna i och lägg i den första tårtbottnen. Tänk på att lägga den finaste bottnen längst ner, den blir tårtans ovansida.
-
Häll mascarponegrädden i en spritspåse och spritsa en kant längs med formens insida. Fyll med blåbärskompotten i mitten till samma höjd som mascarponegrädden.
-
Upprepa samma procedur och spritsa citronkrämen i mittenlagret.
-
Upprepa samma procedur som steg 3.
-
Lägg på den sista botten. Täck med plastfilm och ställ i frysen i 20 minuter .
-
Vänd över tårtan på ett tårtunderlägg, bred resten av Mascarponegrädden runtom hela tårtan och dekorera efter önskemål. Garnera med färska blåbär och ev torkade ätbara blommor.
-
Ta ut ca 15-20 min innan servering. Njut!