En somrig frisk tårta perfekt för nationaldagsfirandet. Syrlig citronkräm passar perfekt ihop med blåbärskomptten och mascarponekrämen.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av två 20 cm springformar.
Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke, c 3-4 min..
Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och mortlad kardemumma i en annan bunke och sikta sedan ner i äggblandningen.
Rör försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott (detta för att smeten ska behålla sin luftighet).
Fördela smeten i de båda formarna och grädda mitt i ugnen i 20–25minuter. Kontrollera om bottnarna är klara efter 20 minuter med en provsticka, den ska vara torr när du tar upp den.
Låt svalna helt i formarna eller stoppa de i frysen om du har bråttom.
Blanda citronsaft, citronzest, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 min.
Blanda maizena och äggulor klumpfritt i en bunke. Häll ner lite av citronsockerlagen i ägg- och maizenablandningen, blanda väl och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Koka på medelvärme under konstant omrörning till en tjock kräm.
Sila ner krämen i en ren bunke och blanda ner smöret. Låt stå i kylskåp i tills den är helt kall.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda blåbären med strösocker och vaniljfrön i en kastrull och låt koka lätt tills blåbären är mjuka, ca 5 min. Blåbären ska inte gå sönder helt.
Häll över i en djup tallrik och låt stå i kylen tills den är helt kall.
Blanda vispgrädde och mascarpone i en bunke och vispa tills det är luftigt.
Blanda ner florsocker till önskad sötma. Låt stå i kylskåpet.
Skär varje botten i två delar med hjälp av en taggig brödkniv så att det blir fyra bottnar totalt.
Plasta en av springformarna du gräddade bottnarna i och lägg i den första tårtbottnen. Tänk på att lägga den finaste bottnen längst ner, den blir tårtans ovansida.
Häll mascarponegrädden i en spritspåse och spritsa en kant längs med formens insida. Fyll med blåbärskompotten i mitten till samma höjd som mascarponegrädden.
Upprepa samma procedur och spritsa citronkrämen i mittenlagret.
Upprepa samma procedur som steg 3.
Lägg på den sista botten. Täck med plastfilm och ställ i frysen i 20 minuter .
Vänd över tårtan på ett tårtunderlägg, bred resten av Mascarponegrädden runtom hela tårtan och dekorera efter önskemål. Garnera med färska blåbär och ev torkade ätbara blommor.
Ta ut ca 15-20 min innan servering. Njut!