Choklad- och havrekakor
Choklad- och havrekakor
De här kakorna är bara så goda! De är extra stora och innehåller en massa choklad! Jag använder en mekanisk glasskopa när jag fördelar ut kakorna på bakplåten för att få de lika stora. Maizenan bidrar också till att hålla ihop smeten och man behöver inte ställa i de i kylen eller frysen som man gör med traditionella chocolate chip cookies. De går dessutom utmärkt att frysa och ta fram en i taget när sötsuget smyger sig på.
Ingredienser
- 120 g smör rumstempererat
- 1,5 dl brun farin
- 1/2 dl strösocker
- 1 st ägg stort
- 1 msk sirap mörk
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 dl havregryn
- 2 tsk maizena
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 150 g mörk choklad
Garnering
- 50 g mjölkchoklad
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
-
Rör ihop smör, brun farin, strösocker, ägg och sirap med en slickepott.
-
Blanda vetemjöl, havregryn, maizena, kanel, vaniljpulver, bakpulver och salt i en bunke.
-
Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet, hacka den mörka chokladen grovt och blanda ner.
-
Rulla till bollar, ca 20g/boll eller använd en mekanisk glasskopa, ca 5 cm i diameter.
-
Baka i ca 12-14 min tills de får en fin gyllenbrun färg.
-
Låt svalna helt på plåten.
-
Hacka chokladen fint och smält över ett vattenbad.
-
Doppa halva kakorna i chokladen och ställ på ett galler. Låt stelna.
-
Förvara kakorna i en burk.