Julmacarons

Julmacarons

 

Julmacarons

Små, sega och goda med julsmakerna apelsin och nougat.

Tillagningstid 2 timmar
Portioner 12 st

Ingredienser

Apelsinmacarons

  • 125 g mandelmjöl siktat, ca 200 g osiktat
  • 125 g florsocker
  • 45+45 g äggvita ungefär 2 st stora ägg
  • 1 st vaniljstång
  • 125 g strösocker
  • 35 g vatten
  • 1 st apelsin skalet

Nougatganache

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 250 g nougat

Instruktioner

Macaroner

  1. Sikta mandelmjölet två gånger och väg det till 125 gram

  2. Sikta ner florsocker i mandelmjölet och rör runt ordentligt med en gaffel.

  3. Rör ner 45 gram äggvita med en slickepott.

  4. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem. Riv ner apelsinskalet.

  5. Vispa 45 gram äggvita till en fast maräng i en rostfri bunke.

  6. Koka upp socker och vatten i en liten kastrull och koka tills temperaturen når 121 grader.

  7. Häll sockerlagen i en tunn stråle över marängen och vispa i cirka 10 minuter tills den blir rumsvarm.

  8. Rör försiktigt ner 1/3 av den italienska marängen i mandelblandningen och blanda väl.

  9. Rör ner resterande maräng och blanda till en smidig konsistens (blanda inte mer än nödvändigt).

  10. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och rita tolv cirklar, cirka 5 cm i diameter, på varje bakplåtspapper. Häll smeten i en spritspåse med en slät tyll och spritsa ut den i cirklarna. Banka plåten mot köksbänken så att eventuella luftbubblor försvinner och macaronerna blir släta.

  11. Sätt ugnen på 160 grader. Undertiden ugnen blir varm, låt kakorna stå och torka i cirka 40 minuter, de ska inte vara klibbiga när man rör dem med fingret.

  12. Grädda macaronerna i nedre delen av ugnen i 10–12 minuter. Ta ut och låt svalna helt på plåten. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret med en palett.

Nougatganache

  1. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Ställ åt sidan.

  2. Dela nougaten i mindre bitar och blanda ner i gräddblandningen. 

  3. Ställ i kylskåp och låt stå tills den tjocknar och är spritsbar.

Montering

  1. Fyll en spritspåse med nougatganachen och spritsa på undersidan av hälften av macaronerna. 

  2. Lägg på locket.

  3. Pensla eventuellt med ätbart glitter för lite extra lyxig känsla.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *