Julmacarons
Julmacarons
Små, sega och goda med julsmakerna apelsin och nougat.
Ingredienser
Apelsinmacarons
- 125 g mandelmjöl siktat, ca 200 g osiktat
- 125 g florsocker
- 45+45 g äggvita ungefär 2 st stora ägg
- 1 st vaniljstång
- 125 g strösocker
- 35 g vatten
- 1 st apelsin skalet
Nougatganache
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk honung
- 250 g nougat
Instruktioner
Macaroner
-
Sikta mandelmjölet två gånger och väg det till 125 gram
-
Sikta ner florsocker i mandelmjölet och rör runt ordentligt med en gaffel.
-
Rör ner 45 gram äggvita med en slickepott.
-
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem. Riv ner apelsinskalet.
-
Vispa 45 gram äggvita till en fast maräng i en rostfri bunke.
-
Koka upp socker och vatten i en liten kastrull och koka tills temperaturen når 121 grader.
-
Häll sockerlagen i en tunn stråle över marängen och vispa i cirka 10 minuter tills den blir rumsvarm.
-
Rör försiktigt ner 1/3 av den italienska marängen i mandelblandningen och blanda väl.
-
Rör ner resterande maräng och blanda till en smidig konsistens (blanda inte mer än nödvändigt).
-
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och rita tolv cirklar, cirka 5 cm i diameter, på varje bakplåtspapper. Häll smeten i en spritspåse med en slät tyll och spritsa ut den i cirklarna. Banka plåten mot köksbänken så att eventuella luftbubblor försvinner och macaronerna blir släta.
-
Sätt ugnen på 160 grader. Undertiden ugnen blir varm, låt kakorna stå och torka i cirka 40 minuter, de ska inte vara klibbiga när man rör dem med fingret.
-
Grädda macaronerna i nedre delen av ugnen i 10–12 minuter. Ta ut och låt svalna helt på plåten. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret med en palett.
Nougatganache
-
Koka upp grädde och honung i en kastrull. Ställ åt sidan.
-
Dela nougaten i mindre bitar och blanda ner i gräddblandningen.
-
Ställ i kylskåp och låt stå tills den tjocknar och är spritsbar.
Montering
-
Fyll en spritspåse med nougatganachen och spritsa på undersidan av hälften av macaronerna.
-
Lägg på locket.
-
Pensla eventuellt med ätbart glitter för lite extra lyxig känsla.