Chokladkärlek
Chokladkärlek
Sommarens ultimata chokladtårta och jag tror jag har överträffat mig själv när det gäller att ta chokladtårtan till nästa nivå. Sommarens godaste jordgubbar och rabarber ger tårtan en god och syrlig smak och bryter av den mäktiga chokladkänslan. Jag bakar alltid bottnarna två dagar innan servering och ”gjuter” den och låter den stå över natten. Då får tårtan gotta till sig av de goda fyllningarna och blir ännu mer saftig tills det är dags att dekorera och bjuda gästerna på den.
Ingredienser
Chokladbotten
- 4 st ägg stora
- 5 dl brun farin
- 3 dl turkisk youghurt
- 1,5 dl solrosolja
- 3 dl kakao
- 3 dl vatten kokhett
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
Jordgubbs- och rabarberkompott
- 250 g jordgubbar frysta
- 250 g rabarber frysta
- 0,5 dl syltsocker
- 1 tsk vaniljpulver
Nutellakräm
- 100 g blockchoklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl nutella
Chokladgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 0,75 dl florsocker
- 3 msk kakao
Instruktioner
Chokladbotten
-
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på två runda springformar, 24 cm i diameter.
-
Vispa ägg och socker lätt med en handvisp. Vispa ner turkisk yoghurt och olja.
-
Blanda kakao med det varma vattnet i en skål och blanda sedan ner i äggblandningen.
-
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljpulver och salt i en bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och vispa till en slät smet.
-
Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Kontrollera att bottnarna är färdiga med en provsticka, den ska vara torr när du tar upp den.
-
Låt svalna helt i formarna.
Jordgubbs- och rabarberkompott
-
Blanda jordgubbar, rabarber, socker och vaniljpulver i en kastrull.
-
Låt koka till ca 10 min och ställ sedan i kylen.
Nutellakräm
-
Hacka chokladen i små bitar.
-
Koka upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i rumstemperatur tills det tjocknar.
-
Blanda ner Nutella och vispa med en elvisp.
-
Fyll en spritspåse.
Chokladgrädde
-
Vispa grädde tillsammmans med kakao och florsocker till en spritsbar konsistens.
-
Fyll en spritspåse.
Montering av tårtan
-
Dela varje botten i två delar med en tandad brödkniv.
-
Plasta en av springformarna du gräddade tårtorna i och lägg första tårtbotten i formen.
-
Spritsa en kant längs med formens insida och fyll med jordgubbs- och rababerkompotten.
-
Lägg på ytterligares en chokladbotten och fyll med Nutellakrämen.
-
Upprepa samma procedur som steg 3 och avsluta med en chokladbotten.
-
Plasta tårtan och ställ i kylen i minst 30 min, gärna över natten.
-
Vänd tårtan uppochner på ett tårtfat och bred på resterande chokladgrädde. Dekorera med blommor eller valfria bär.