Midsommarlyx
Midsommarlyx
Ett riktigt gott alternativ till den klassiska gräddtårtan på midsommar. Rabarer, vit choklad och pistage. Fullpackad med godsaker. Perfekt en riktigt härligt sommardag.
Ingredienser
Vanilj- och limebotten
- 4 st ägg stora
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 st lime skalet
Vit chokladkräm med pistage
- 100 g vit choklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl turkisk yoghurt
- 70 g pistagenötter
Rabarber & jordgubbskompott
- 200 g rabarber
- 200 g jordgubbar
- 0,75 dl syltsocker
- 1 st vaniljstång
Italiensk maräng
- 3 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 150 g äggvita (ca 4-5 stora ägg)
Vispad grädde
- 3 dl vispgrädde
Garnering
- jordgubbar
Instruktioner
Botten
-
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram två runda formar, 15 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten på formarna.
-
Vispa ägg och socker poröst i en bunke, ca 5-10 min tills det blir ljust och fluffigt.
-
Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta sedan ner i äggblandningen. Riv ner limeskalet i smeten.
-
Rör försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott för att bottnarna ska bli så fluffiga som möjligt.
-
Fördela smeten i de båda formarna, banka formarna mot bänkskivan för att få bort eventuella luftbubblor och grädda mitt i ugnen i 25–25 minuter, beroende på ugn. Kontrollera att bottnarna är färdiga med en provsticka eller tandpetare, den ska vara torr när du tar upp den.
Vit chokladkräm med pistage
-
Hacka chokladen och smält över vattenbad, eller försiktigt i mikron. Låt svalna i cirka 5 minuter.
-
Vispa grädden med elvisp i en bunke tills den bildar toppar. Rör sedan ner den turkiska yoghurten med en slickepott.
-
Vispa ner den vita chokladen och ställ krämen i kylskåp.
-
Hacka pistagenötterna och blanda med chokladkrämen. Låt stå i kylskåp.
Rabarber- och jorgubbskompott
-
Skölj, ansa och skiva rabarbern i små bitar. Skär jordgubbarna i små bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
-
Blanda rabarber, jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull på medelvärme. Låt koka tills allt är mjukt, cirka 10 minuter.
-
Låt svalna helt i kylskåp.
Italiensk maräng
-
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka tills temperaturen når 121 grader.
-
Börja vispa äggvitorna med elvisp med hushållsassistent när temperaturen på sockerlagen är runt 100 grader.
-
Vispa till ett fast skum.
-
När sockerlagen är 121 grader, häll den över äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning.
-
Fortsätt vispa tills marängen blir helt glansig och rumstempererad, cirka 10 minuter.
Vispad grädde
-
Vispa grädden fast och låt stå i kylen tills det är dags att använda den.
Montering av tårtan
-
Skär tårtbottnarna i två delar med en tandad brödkniv och pensla bottnarna med lite vatten för att få bort överflödiga smulor.
-
Lägg första botten i en av formarna du gräddade den i. Tänk på att börja med den finaste botten, det är den som kommer att vara tårtans överdel.
-
Fyll en spritspåse med grädden och spritsa en kant runt formens insida. Fyll sedan på med rabarberkompotten i mitten till samma höjd som grädden.
-
Upprepa samma procedur fast med den vita chokladkrämen.
-
Lägg på den tredje botten, spritsa grädden i kanten. Fyll med ett lager av rabarberkompotten i mitten, och lägg på den sista botten. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 10–15 minuter. Hit kan du förbereda en dag innan servering.
-
Vänd över tårtan på ett pappunderlägg och bred på den italienska marängen. Bränn av marängen och dekorera efter önskemål.