Pistagekaka med rabarber

Pistagekaka med rabarber

Skriv ut
Pistagekaka med rabarber

Pistagekaka med rabarber

Rabarber är så fantastiskt gott, framförallt när man har förmånen att de växer i ens egna trädgård. Jag experimenterade i köket lite och tog fram det här urgoda och lite annorlunda receptet på en rababerkaka. Istället för mandel och mandelmassa blev det istället en massa av min favoritnöt, pistage. Det ger den här kakan en extra nötig smak och fin sötma från rabarbern. 

Tillagningstid 1 timme

Ingredienser

  • 2 st raberberstjälkar
  • 2 st ägg stora
  • 1 dl strösocker
  • 125 g pistagenötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 100 g smör

Till servering

  • vaniljglass
  • vaniljvisp

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader och tag fram en rund avtagbar spring- eller pajform, ca 24 cm i diameter. 

  2. Skölj, ansa och dela rabarbern i avlånga stänger. 

  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke tills det blir ljust och fluffigt, ca 3-4 min.

  4. Mal pistagenötterna till ett fint mjöl i en matberedare. Blanda sedan pistagemjölet tillsammans med vaniljpulver, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Vänd försiktigt ner allt i äggblandningen.

  5. Smält smöret i en kastrull och rör ner det tillsammans med mjölken i äggblandningen. Rör ihop till en jämn smet.

  6. Häll smeten formen och lägg i rabarberstjälkarna. 

  7. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter. Kontrollera att kakan är färdig med provsticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den.

  8. Låt kakan svalna helt i formen och servera med vaniljglass eller vaniljvisp. 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg