Bullfest
Bullfest
Hur brukar ni baka era bullar? Jag älskar att baka bullar i en plåt, ställa på bordet och alla gäster får hugga in tillsammans med vaniljglass. Det blir så mycket mer än bara en bulle i handen! Mitt superduperbra tips att tänka på när ni ska baka bullar - snåla inte med de goda ingredienserna! Det ska vara mycket smör, mycket socker och mycket fyllning. Det kallar jag bra fika!
Ingredienser
Vetedeg
- 25 g jäst för söta degar
- 2,5 dl mjölk 3%
- 3/4 dl strösocker
- 1,5 msk kardemumma stött
- 1 st ägg stort
- 1 tsk salr
- 7 dl vetemjöl special 420 g
- 100 g smör rumsvarmt
- 1 st ägg till pensling
Fyllning
- 100 g smör rumsvarmt
- 150 g mandelmassa
- 60 g pistagenötter finmalda
- 1 tsk vaniljpulver
Garnering
- pärlsocker
- mandelspån
- pistagenötter
Instruktioner
Vetedeg
-
Smula ner jästen i en bunke.
-
Värm mjölken till max 37 grader i en kastrull och blanda med jästen. Rör ner socker, kardemumma, ägg, salt och sist mjölet lite i taget.
-
Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen i en hushållsasassistent tills den blir helt slät och elastiskt, i cirka 10 minuter,
-
Låt jäsa under bakduk i 1 timme medan du gör fyllningen.
Fyllning
-
Dela smöret små bitar och lägg i en bunke. Riv ner mandelmassan.
-
Finmal pistagenötterna och blanda ner.
-
Rör ner vaniljpulver och blanda med en slickepott till en jämn smet.
Montering
-
Sätt ugnen på 250 grader och klä en valfri långpanna med bakplåtspapper.
-
Knåda degen och kavla ut till en rektangel, cirka 40 x 50 cm.
-
Fördela fyllningen med en palett eller en slickepott och rulla ihop till en lång rulle. Dela i 20 bullar.
-
Lägg bullarna bredvid varandra i långpannan och låt jäsa i ytterligare 30 min.
-
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker, mandelspån och pistagenötter.
-
Ställ in bullarna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i ca 20-25 min tills bullarna får en gyllenbrun färg.
-
Servera med vaniljglass.