Mandelpaj med päron
Mandelpaj med päron
En paj fylld med en massa gottigheter funkar alltid att bjuda på, framförallt på en söndag eftermiddag när solen skiner och man vet att snart så är det sommar! Den här pajen påminner mycket om en en klassisk mazarin, den innehåller en massa mandelmassa och en söt päron. Glöm inte att servera med en klick vaniljvisp eller vaniljglass!
Ingredienser
Pajdeg
- 120 g smör kylskåpskallt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg litet
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör rumsvarmt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 st ägg stora
- 1 st päron
Garnering
- mandelspån
- florsocker
Instruktioner
Pajdeg
-
Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljpulver i en bunke.
-
Fördela ner det kylskåpskalla smöret, lite i taget.
-
Blanda ner ägget och knåda försiktigt till en deg.
-
Plasta och ställ i kylen i 20 min.
-
Kavla ut degen och fodra en valfri pajform.
Fyllning
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Riv mandelmassan grovt i en bunke. Blanda ner smöret och rör med en slickepott till en klumpfri blandning. Tillsätt äggen och rör till allt blandat sig.
-
Skala och dela päronet på längden.
-
Bred ut fyllningen i pajskalet och fördela päronen över fyllningen.
-
Strö över mandelspån och grädda mitt lugnen i ca 25-30 min.
-
Låt svalna helt och servera gärna med en klick vaniljvisp eller vaniljglass.