Saffransbutterkaka

Saffransbutterkaka

Skriv ut
Saffransbutterkaka

Saffransbutterkaka

Julversionen av den klassiska butterkakan. Fylld med massor av godsaker!

Tillagningstid 3 timmar
Portioner 3 st

Ingredienser

Vetedeg

  • 50 g jäst röd, för söta degar
  • 5 dl mjölk 3%
  • 2 pkt saffran
  • 1,5 dl socker
  • 2 st ägg stora
  • 14 dl vetemjöl special 840 g
  • 200 g smör rumstempererat
  • 1 st ägg till pensling

Mandelkräm

  • 300 g mandelmassa
  • 300 g smör rumstempererat
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl florsocker

Garnering

  • pärlsocker
  • mandelflarn

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke

  2. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffranet till max 37 grader. Häll över jästen.

  3. Rör ner socker, ägg och mjöl, lite i taget. 

  4. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, cirka 10 minuter i köksassistent. 

  5. Låt jäsa under handduk i 1 timme medan du gör mandelkrämen.

  6. Smula ner mandelmassan i en bunke tillsammans med smöret. 

  7. Vispa tills allt går ihop. Smaksätt med vaniljpulver och florsocker. 

  8. Sätt ugnen på 250 grader.

  9. Knåda degen och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 40 x 50 cm. 

  10. Fördela mandelkrämen på de båda rektanglarna och bred ut med en palett eller slickepott. 

  11. Rulla ihop dem till två rullar och dela varje i cirka 20 bitar.

  12. Tag fram tre springformar, ca 24 cm i diameter och lägg rullarna i formarna, glest, en liten bit från varandra. 

  13. Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.

  14. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelspån.

  15. Skjut in den första formen nederst i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Täck eventuellt med folie efter halva gräddningstiden.

  16. Låt svalna och servera gärna med lite vaniljglass.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg