Saffransbutterkaka
Saffransbutterkaka
Julversionen av den klassiska butterkakan. Fylld med massor av godsaker!
Ingredienser
Vetedeg
- 50 g jäst röd, för söta degar
- 5 dl mjölk 3%
- 2 pkt saffran
- 1,5 dl socker
- 2 st ägg stora
- 14 dl vetemjöl special 840 g
- 200 g smör rumstempererat
- 1 st ägg till pensling
Mandelkräm
- 300 g mandelmassa
- 300 g smör rumstempererat
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl florsocker
Garnering
- pärlsocker
- mandelflarn
Instruktioner
-
Smula ner jästen i en bunke
-
Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffranet till max 37 grader. Häll över jästen.
-
Rör ner socker, ägg och mjöl, lite i taget.
-
Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, cirka 10 minuter i köksassistent.
-
Låt jäsa under handduk i 1 timme medan du gör mandelkrämen.
-
Smula ner mandelmassan i en bunke tillsammans med smöret.
-
Vispa tills allt går ihop. Smaksätt med vaniljpulver och florsocker.
-
Sätt ugnen på 250 grader.
-
Knåda degen och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 40 x 50 cm.
-
Fördela mandelkrämen på de båda rektanglarna och bred ut med en palett eller slickepott.
-
Rulla ihop dem till två rullar och dela varje i cirka 20 bitar.
-
Tag fram tre springformar, ca 24 cm i diameter och lägg rullarna i formarna, glest, en liten bit från varandra.
-
Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
-
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelspån.
-
Skjut in den första formen nederst i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Täck eventuellt med folie efter halva gräddningstiden.
-
Låt svalna och servera gärna med lite vaniljglass.