Matcha mini cupcakes
Matcha mini cupcakes
Nu undrar ni säkert vad de här gröna minisarna är för något? När jag var med i Hela Sverige bakar, var en av utmaningarna att vi skulle göra munsbitar och den ena sorten skulle vara smaksatt med te. Jag valde då Matchate som är ett grönt te från Japan. Matchateet i de här cupcakesen ger inte bara en roligare färg men smaken gifter sig fint med den vita chokladen som finns i frostingen.
Ingredienser
Matchacupcakes
- 50 g smör
- 1 st ägg stort
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vanilsocker
- 1 tsk matchapulver
- 2 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
Matchafrosting
- 100 g vit choklad
- 100 g mascarpone
- 1 dl vispgrädde
- 2 tsk matchapulver
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 st lime skalet
Garnering
- färska bär hallon, jordgubbar el. smultorn
Instruktioner
Cupcakes
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Ta fram mini-muffinsformar och ställ dem på en plåt.
-
Smält smöret i en kastrull.
-
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
-
Blanda ner det smälta smöret i ägg- och sockerblandningen.
-
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner de i blandningen.
-
Häll i mjölken och blanda till en slät och klumpfri smet.
-
Fyll muffinsformarna med smeten till 2/3. Använd gärna en spritspåse eller två teskedar.
-
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Kontrollera att de är färdiga med en provsticka mot slutet av tiden, den ska vara torr när du tar du upp den. Låt svalna helt.
Frosting
-
Smält den vita chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron och låt svalna.
-
Vispa mascarpone och grädde till en krämig smet i en bunke. Vispa ner matchapulver, vaniljsocker och rivet limeskal.
-
Vänd ner avsvalnade chokladen med slickepott och ställ frostingen i kylskåpet tills den är spritsbar.
Montering
-
Häll frostingen i en spritspåse och använd den tyll du gillar bäst, jag använder Wilton 1A.
-
Spritsa eller bred frostingen över varje cupcake och dekorera med färska bär.