Key lime pie
Key lime pie
För ett par år sedan var jag i Key West. Här serverade de key lime pie i alla sorter och former och jag blev helt såld. Jag älskar den sötsyrliga smaken tillsammans med en len maräng. I den här versionen har jag gjort en hallonmaräng som spritsas på pajen och bränns av med en gasolbrännare. Det är inte bara gott, utan ger också pajen en superhärlig färg.
Ingredienser
Digestivebotten
- 200 g Digestivekex
- 100 g smör
Fyllning
- 1 burk kondenserad mjölk
- 4 st lime stora, saft och zest
- 4 st äggulor stora
Hallonmaräng
- 150 g äggvita
- 1,5 dl strösocker
- 1/2 dl vatten
- 50 g hallon frysta
Garnering
- torkade limeskal
Instruktioner
Digestivebotten
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Krossa sönder digestivekexen i en matberedare till fina smulor.
-
Smält smöret och blanda med kexen tills allt har blandat sig väl.
-
Tryck ut blandningen i en 20cm pajform med avtagbar kant.
-
Grädda mitt i ugnen i 10 min, ta ut och låt svalna i några minuter.
Fyllning
-
Blanda kondenserad mjölk, limejuice, limezest och äggulor i en bunke.
-
Låt stå och dra i 20 min.
-
Sila över blandningen i en ny bunke, häll över digestivebotten och skjut in i ugnen.
-
Grädda mitt i ugnen på 175 grader, i 13-15 min.
-
Tag ut och låt svalna helt i rumstemperatur. Ställ sedan i kylen i minst 1,5 timme.
Hallonmaräng
-
Micra de frysta hallonen och passera genom en finmaskig sil.
-
Koka upp socker, vatten och hallonsaft till 121 grader (rör inte i sockerlagen under tiden den kokar!).
-
När sockerlagen når ca 100 grader, börja vispa äggvitan.
-
När sockerlagen når 121 grader, häll den över äggvitan i en tunn stråle och vispa på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blir helt glansig och rumstempererad, det tar ca 10 min.
Dekor
-
Tag ut pajen från kylen.
-
Fyll en spritspåse med marängen och spritsa i ett fint mönster efter eget önskemål.
-
Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med torkat limeskal.