Seg kolapaj
Seg kolapaj med röda vinbär
En härligt seg och fyllig kolapaj som funkar fint att baka både varma och kallare dagar. Jag valde att garnera med en massa röda vinbär eftersom de har en fin syra som gifter sig fint med sötman från kolan, men självklart går det att välja något annat bär. Pajen går utmärkt att frysa in och ta fram när det är dags för fika.
Ingredienser
Pajdeg
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 125 g smör kylskåpskallt
- 1 st ägg stort
Kolafyllning
- 50 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl strösocker
Till servering
- röda vinbär
- vaniljglass
- vispgrädde
Instruktioner
Pajdeg
-
Blanda vetemjöl och strösocker i en bunke.
-
Dela smöret i små bitar och blanda det. Blanda ner ägget.
-
Arbeta pajdegen, antingen med hand eller med köksassistent tills den går ihop.
-
Plasta och ställ i kylen i ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 175 grader.
-
Kavla och fodra en avlång pajform eller en 24 cm springform.
-
Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 min tills pajen får en gyllenbrun färg.
-
Låt svalna.
Fyllning
-
Koka upp smör, grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull
-
Koka i ca 15-20 min, till 120 grader.
-
Häll kolan över pajformen och ställ i rumstemperatur i ca 30 min innan den ställs i kylen i ca 1h. Går utmärkt att låta den stå över natten om man vill förbereda dagen innan.
-
Garnera pajen med röda vinbär och lättvispad grädde eller vaniljglass.