Pavlova
Pavlova
En av mina favoritbakverk är den här härligt sega marängtårtan med en god yoghurtkräm och säsongens godaste bär! Jag föredrar att göra marägbotten dagen innan servering, då får den stå och torka över natten och blir ännu godare. Det går dessutom utmärkt att göra mini-bakelser istället, bara att spritsa i den storlek man önskar.
Ingredienser
Schweizisk maräng
- 300 g äggvita 6-8 stora ägg
- 6 dl strösocker
- 200 g mörk choklad
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 dl turkisk youghurt
- bär färska
- mandelspån
- Daim
Instruktioner
-
Sätt ungen på 90 grader.
-
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke över vattenbad.
-
Vispa blandningen med elvisp tills den når en temperatur på 65 grader (eller tills du inte längre känner sockerkristallerna).
-
Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa marängen med elvisp eller hushållsassistent tills den ökar i volym och går ner till rumstemperatur, ca 10 min.
-
Smält chokladen försiktigt i micron eller över ett vattenbad och rör försiktigt ner det i marängen.
-
Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper och forma till en rund Pavlova. (Alternativet är att hälla marängen i en spritspåse och göra portionsstora maränger istället.)
-
Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda i cirka 1,5 timme, beroende på storlek (Har du gjort portionsstora maränger räcker 1 timme). Stäng av ugnen och låt stå i eftervärmen med ugnsluckan stängd i minst 4h, helst över natten.
-
Vispa grädden fast och rör försiktigt ner den turkiska yoghurten.
-
Bred yoghurtgrädden på marängen och toppa med säsongens bär, mandelspån och Daim.