Salted caramel cheesecake

Salted caramel cheesecake

Salted caramel cheesecake

Vem älskar inte cheesecake? Det är ju bara så gott och passar både till vardag och fest! Det som är viktigt att tänka på är att få till lagom sötma och syra. Det får inte kännas ”tungt” i magen, utan lätt, helst så att man kan ta en bit till. Den här cheesecaken har absolut alla delar och är en av mina favoriter. En smulig botten, krämig och fräsch färskostblandning och ett supergott karamelltäcke ovanpå. 

Tillagningstid 2 timmar 30 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser

Botten

  • 200 g Digestivekex 13-14 st
  • 1/2 dl farinsocker
  • 150 g smör

Fyllning

  • 1 st vaniljstång
  • 600 g Philadelphiaost
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg stora, rumstempererade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st lime skalet från

Karamell

  • 2 dl ströscoker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör

Instruktioner

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull eller i micron.

  3. Mixa digestivekex och farinsocker till en smulig massa i en matberedare.

  4. Blanda smöret med kexen och fodra en 23-24 cm springform, ca 2-3 cm upp mot kanten. Lägg aluminiumfolie runt botten så det inte droppar smör i ugnen. 

  5. Ställ i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning

  1. Vispa Philadelphiaost, strösocker och urskrapad vaniljstång pösigt med elvisp på medelhög hastighet. 

  2. Vispa ner ett ägg i taget och fortsätt vispa till en slät smet. Vispa sedan ner grädden och skal från limen.

  3. Häll blandningen över digestivebottnen och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Täck ovansidan med aluminiumfolie om ytan börjar få färg.

  4. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå på eftervärme i 20 minuter med ugnsluckan på glänt.

  5. Ställ sedan i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.

Karamell

  1. Smält sockret i en kastrulls tills det blir gyllenbrunt.

  2. Blanda ner grädden lite i taget (OBS! Det kommer att fräsa till och eventuellt stänka om grädden är för kall). Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret lite i taget.

  3. Låt svalna och häll sedan över cheesecaken.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *