Saffrans-brûlée

Saffrans-Brûlée

 

Saffrans-brûlée

En krämig och söt dessert. Förbered gärna bruden dagen du ska servera den, det funkar utmärkt och smakar ännu bättre!

Förberedelser 4 timmar
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 5 timmar 30 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser

Brûlée

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 pkt saffran
  • 1 st vaniljstång
  • 6 st äggulor från stora ägg
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • strösocker
  • färska bär

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Fyll en långpanna med vatten och ställ åt sidan så länge.

  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  3. Häll grädde i en kastrull, tillsammans med saffran, vaniljstång och fröna. Koka upp och tag bort från kastrullen från plattan.

  4. Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.

  5. Häll ner gräddblandningen lite i taget i äggvispet under konstant omrörning. Sila av blandningen och fördela smeten i valfria portionsformar.

  6. Ställ formarna i vattenbadet (vattnet ska nå upp till mitten av formarna). Grädda mitt i ugnen i 60–80 minuter tills brûléen stannar (vid 84 grader).

  7. Täck formarna med plast och låt svalna helt i kylskåp, minst 4 timmar eller helst över natten.

  8. Ta ut formarna ur kylskåpet och låt dem stå i rumstemperatur i 20 minuter innan servering.

  9. Strö socker över varje form och bränn av med en gasbrännare. Servera med valfria färska eller rårörda bär.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *