Pecanpaj

Skriv ut

Pecanpaj

En god paj för den som är förtjust i kolasmak. Jag rekommenderar att ni bakar pajen kvällen innan ni ska bjuda på den så den hinner sätta sig ordentligt, då blir den som godast. Glöm inte att servera med en god vaniljglass eller lättvispad grädde till.

Tillagningstid 2 timmar
Portioner 10 bitar

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 100 g smör normalsaltat
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa salt
  • 3 st ägg stora
  • 250 g pekannötter

Till servering

  • Vaniljglass
  • Lättvispad grädde

Instruktioner

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en valfri pajform, ca 24 cm i diameter. 

  2. Skär smöret i små kuber och lägg det i en liten skål. Nyp ihop smöret för hand tillsammans med vetemjölet.

  3. Tillsätt ägget och blanda ihop snabbt till en deg.

  4. Plasta och ställ i kylen i 25 min.

  5. Kavla ut degen i pajformen, nagga och förgrädda i 10 min. Sänk sedan ugnen till 175 grader. 

Fyllning

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det bli gyllenbrunt.

  2. Rör ihop socker, sirap, vanilj, kanel och salt. 

  3. Blanda ner det smälta smöret och ett ägg i taget.  

  4. Hacka 200g av nötterna och rör ner i blandningen. 

  5. Häll allt i det förgräddade pajskalet och lägg i resten av de hela nötterna .

  6. Baka på 175 grader i ca 45-50 min tills fyllningen har satt sig. Den ska fortfarande vara lite lös och kommer att sätta sig mer när den har svalnat.

  7. Låt svalna i rumstemperatur, i ca 2 timmar. 

  8. Servera gärna med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg