Minisemlor med pistagefyllning

Minisemlor med pistagefyllning

 

Minisemlor med pistagefyllning

Minisemlisar! Imorgon är ju fettisdagen och antar att alla är igång med bakandet? Jag är själv inte ett stort fan av mandelmassa och en massa grädde men de här godingarna har en hemlig ingrediens som gör de ännu godare - nämligen pistage. Jag älskar pistage och i en semla gör det verkligen succé!

Tillagningstid 2 timmar 30 minuter
Portioner 40 st

Ingredienser

Vetedeg

  • 25 g jäst röd
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 0,75 dl socker
  • 1,5 msk kardemumma mortlad
  • 1 st ägg stort
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special 420g
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1 st ägg till pensling

Pistagefyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 60 g pistage finmald
  • 2 msk mjölk

Garnering

  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Värm mjölken till max 37 grader i en kastrull och rör ner med jästen. Rör ner socker, kardemumma, ägg, salt och till slut mjölet lite i taget.

  3. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, cirka 10 minuter i en köksassistent.

  4. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter och gör undertiden fyllningen.

Pistagefyllning

  1. Riv mandelmassa i en skål, blanda ner finmalda pistagenötter och mjölk. Vispa med en elvisp eller mixer till en slät kräm. Fyll en spritspåse och låt stå i rumstemperatur.

Vetedeg fortsättning

  1. När vetedegen har jäst, dela till ca 40 st bullar, 20g/st. Låt jäsa i ytterligare 30 min under en bakduk.

  2. 7. Sätt ugnen på 250 grader och vispa upp ägget.

  3. 8. Pensla bullarna två gånger med det uppvispade ägget, sänk värmen till 225 grader och grädda bullarna i ca 5-6 min. Låt svalna helt.

Garnering

  1. Vispa upp grädde och fyll en spritspåse med stjärntyll. 

  2. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet.

  3. Fyll bullarna med pistagekrämen och spritsa på grädden.

  4. Lägg på locket och pudra med florsocker. 

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *