Midsommarlyx

Midsommarlyx

Midsommarlyx

Ett riktigt gott alternativ till den klassiska gräddtårtan på midsommar. Rabarer, vit choklad och pistage. Fullpackad med godsaker. Perfekt en riktigt härligt sommardag.

Tillagningstid 2 timmar
Portioner 8 pers

Ingredienser

Vanilj- och limebotten

  • 4 st ägg stora
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 st lime skalet

Vit chokladkräm med pistage

  • 100 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 70 g pistagenötter

Rabarber & jordgubbskompott

  • 200 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 0,75 dl syltsocker
  • 1 st vaniljstång

Italiensk maräng

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 150 g äggvita (ca 4-5 stora ägg)

Vispad grädde

  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • jordgubbar

Instruktioner

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram två runda formar, 15 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten på formarna.

  2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke, ca 5-10 min tills det blir ljust och fluffigt.

  3. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta sedan ner i äggblandningen. Riv ner limeskalet i smeten.

  4. Rör försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott för att bottnarna ska bli så fluffiga som möjligt. 

  5. Fördela smeten i de båda formarna, banka formarna mot bänkskivan för att få bort eventuella luftbubblor och grädda mitt i ugnen i 25–25 minuter, beroende på ugn. Kontrollera att bottnarna är färdiga med en provsticka eller tandpetare, den ska vara torr när du tar upp den.

Vit chokladkräm med pistage

  1. Hacka chokladen och smält över vattenbad, eller försiktigt i mikron. Låt svalna i cirka 5 minuter.

  2. Vispa grädden med elvisp i en bunke tills den bildar toppar. Rör sedan ner den turkiska yoghurten med en slickepott.

  3. Vispa ner den vita chokladen och ställ krämen i kylskåp.

  4. Hacka pistagenötterna och blanda med chokladkrämen. Låt stå i kylskåp.

Rabarber- och jorgubbskompott

  1. Skölj, ansa och skiva rabarbern i små bitar. Skär jordgubbarna i små bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  2. Blanda rabarber, jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull på medelvärme. Låt koka tills allt är mjukt, cirka 10 minuter.

  3. Låt svalna helt i kylskåp.

Italiensk maräng

  1. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka tills temperaturen når 121 grader. 

  2. Börja vispa äggvitorna med elvisp med hushållsassistent när temperaturen på sockerlagen är runt 100 grader. 

  3. Vispa till ett fast skum.

  4. När sockerlagen är 121 grader, häll den över äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning.

  5. Fortsätt vispa tills marängen blir helt glansig och rumstempererad, cirka 10 minuter.

Vispad grädde

  1. Vispa grädden fast och låt stå i kylen tills det är dags att använda den.

Montering av tårtan

  1. Skär tårtbottnarna i två delar med en tandad brödkniv och pensla bottnarna med lite vatten för att få bort överflödiga smulor.

  2. Lägg första botten i en av formarna du gräddade den i. Tänk på att börja med den finaste botten, det är den som kommer att vara tårtans överdel.

  3. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa en kant runt formens insida. Fyll sedan på med rabarberkompotten i mitten till samma höjd som grädden.

  4. Upprepa samma procedur fast med den vita chokladkrämen.

  5. Lägg på den tredje botten, spritsa grädden i kanten. Fyll med ett lager av rabarberkompotten i mitten, och lägg på den sista botten. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 10–15 minuter. Hit kan du förbereda en dag innan servering. 

  6. Vänd över tårtan på ett pappunderlägg och bred på den italienska marängen. Bränn av marängen och dekorera efter önskemål.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *