Fyllda bullar med chokladkardemummakräm

Fyllda bullar med chokladkardemummakräm

 

Skriv ut
Fyllda bullar med chokladkardemummakräm

Fyllda bullar med chokladkardemumma

De här bullarna är supergoda och lite annorlunda än traditionella bullar. De är fyllda på undersidan med en berlinertyll med en chokladkräm, smaksatt med kardemumma. Doppa de i smält smör och strösocker så är du hemma både bland vuxna och barn!

Tillagningstid 2 timmar 30 minuter
Portioner 20 st

Ingredienser

Kardemummadeg

  • 25 g jäst för söta degar (röd)
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 1 dl socker
  • 1 msk kardemumma
  • 1 st ägg stort
  • 1 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 1 st ägg till pensling

Chokladkardemumma

  • 5 dl mjölk 3%
  • 1,5 msk kardemumma stött
  • 100 g äggulor ca 4 st stora ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk maizena
  • 40 g smör
  • 200 g mörk choklad

Garnering

  • 50 g smör
  • strösocker
  • choklad riven

Instruktioner

Kardemummadeg

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Värm mjölken till max 37 grader och blanda ner med jästen.

  3. Rör ner socker, mortlade kardemummakärnor, ägg, salt och lite i taget av mjölet.

  4. Addera smöret lite i i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, ca 10 min.

  5. Låt jäsa under en bakduk i 45 min.

  6. Gör chokladkardemummakrämen medan degen jäser

Chokladkardemummakräm

  1. Koka upp mjölk och kardemumma. 

  2. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och rör till en smidig blandning (får inte vara några klumpar).

  3. Blanda en liten del av mjölkblandningen ner i äggvispet och häll tillbaka allt i kastrullen.

  4. Låt koka i några minuter under kraftig omrörning.

  5. När krämen har tjocknat, tag från plattan och lägg i smöret.

  6. Hacka chokladen fint och rör ner i krämen.

  7. Sila över i en bunke och låt kallna i kylskåp.

Slutföra, fylla och garnera bullen

  1. Efter första jäsningen, forma till ca 45-50g stora bullar.

  2. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa en andra gång i 45 min.

  3. Sätt igång ugnen på 250 grader. 

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och skjut in i ugnen, sänk värmen till 225 grader.

  5. Grädda i ca 8-10 min tills bullarna får en fin gyllenbrun färg.

  6. Ställ på ett galler och låt bullarna svalna helt. 

  7. Tag fram en spritspåse och en berlinertyll och fyll bullarna undertill med chokladkardemummakrämen.

  8. Pensla med smält smör och doppa bullarna i strösocker. Riv över lite mörk choklad om så önskas.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg