Bärsufflé

Bärsufflé

Bärsufflé

Sufflé är en god efterrätt som har ett krämigt innehåll med en seg yta. Det är mycket lättare att göra än vad man tror och består av en god kräm och en fransk maräng.  Hemligheten bakom en stigande sufflé är att ha rätt mängd potatismjöl / majsstärkelse och se till att kanterna är helt raka. Den här sufflén är supergod, både söt och syrlig på samma gång.

Foto: Frida Wismar

Tillagningstid 30 minuter
Portioner 6 pers

Ingredienser

Till formarna

  • 2 msk smör smält
  • strösocker

Kräm

  • 300 g bärpuré ca 450 g frusna hallon och blåbär
  • 1 st vaniljstång
  • 1,5 msk maizena alt. potatismjöl
  • 1,5 msk citronsaft

Fransk maräng

  • 4 st äggvitor från stora ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk citronsaft

Garnering

  • Florsocker
  • Färska bär

Instruktioner

Kräm

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Pensla formarna med smör och strö över socker så att insidan täcks helt.

  3. Mixa bären med en stavmixer och sila ner bärpurén i en kastrull.

  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, och blanda ner dem i kastrullen tillsammans med maizena och citronsaft. Koka ihop till en tjock kräm på medelvärme och ta kastrullen från plattan. Låt svalna.

Fransk maräng

  1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp eller hushållsassistent. Vispa ner socker och citronsaft, lite i taget.

  2. Vänd försiktigt ner bärpurén i marängen med en slickepott.

  3. Häll marängen i en spritspåse och spritsa smeten i formarna. Dra en palett över ytan så att den blir helt slät. Dra sedan ett finger i kanten på suffléformen så att det bildas en liten skåra i smeten.

  4. 4. Grädda suffléerna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Pudra med florsocker och lägg på färska bär och servera genast.

Receptanteckning

Dra penseln med smält smör nerifrån och uppåt i suffléformarna och ställ de i frysen, det kommer att hjälpa sufflén att resa sig!